Wijziging Arbowet per 1 juli 2017
Wijziging Arbowet per 1 juli 2017
Op 24 januari 2017 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) aangenomen. De gewijzigde wet gaat in op 1 juli 2017. De wijziging is vooral gericht op betere preventie. Beroepsziekten, arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en een te hoge werkdruk dienen zoveel mogelijk te worden voorkomen.
In het onderstaande zijn de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje gezet.
Elke gerechtelijke procedure begint bij de feiten. Advocaten zeggen vaak: ‘Wie stelt, bewijst‘. Dat betekent dat de werkgever die stelt dat de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan bijvoorbeeld een graai uit de kas, dat moet bewijzen. Ontkent de werknemer stellig, dan moet je als werkgever de rechter met overtuigend bewijs aan je kant zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zit een ontslag of ontbinding van de arbeidsovereenkomst er niet in. En dan pakt het duur uit.
Verborgen cameratoezicht
Bewijs van diefstal kan onder andere geleverd worden door het gebruik van videobeelden. Als de werknemer weet waar de camera’s hangen, dan zal de diefstal vaak niet in het volle zicht van die camera’s plaatsvinden. Een slinkse werknemer weet net dat onbespiede hoekje te vinden. In sommige gevallen is verborgen cameratoezicht op de werkvloer dan een oplossing. Zo weet de werknemer niet dat een oogje in het zeil wordt gehouden en kan het onrechtmatige gedrag gesnapt worden.